Boleslavský tenis - 2017

8. 2. 2017

Boleslavský tenis na výsluní

 

       Tenis se řadí k individuálním sportům náročným jak na ekonomiku, tak čas. V současné době rodiče hráčů z řad mládež mají nezastupitelnou roli při vývoji dítěte v tenisu. Vedle materiálního zabezpečení klubem a zastřešení trenérem se může mladý adept tenisu prokousávat na výkonnostním žebříčku mezi nejlepší hráče v dané kategorii. Tato nelehká a mnohdy trnitá cesta je lemována dílčími úspěchy a na druhé straně prohrami, které jsou nedílnou součást růstu výkonnosti jedince.

         Klub LTC Mladá Boleslav s dlouholetou tradicí v posledním desetiletí bojuje na dvou frontách, s cílem zvýšit prestiž tenisu v rámci nejenom kraje, ale celé ČR. Na jedné straně s omezeným rozpočtem výbor úspěšně udržuje areál a jeho tenisový život na všech úrovních závodního tenis i rekreačního hraní. Na straně druhé musí v rozpočtu pracně hledat prostředky na podporu závodního tenisu, což je mnohdy nesnadným úkolem. Přes všechna úskalí výbor ve spolupráci s rodiči dokázal v posledních letech zajistit soutěže družstev, o kterých se v Mladé Boleslavi vedle jiných sportů příliš nemluví. Za uvedené příklady II. liga smíšených družstev, divize  družstev dospělých, nejvyšší republiková soutěž dorostu, dále nejvyšší liga starších žáků atd.

         Pokud mluvíme o individuálním sportu, jenom namátkou můžeme uvést úspěchy boleslavských tenistů v kategoriích mládeže:

Od chovankyně Tereza Vajsejtlová nastupuje prvním rokem v kategorii dorostu a v lednu zaznamenala úspěch v podobě 3. místa na mezinárodním turnaji ITF do 18 let ( evropská tenisová federace ) v Praze v singlu, po loňských úspěších na evropských

turnajích ETA do 14 let.

        V současné době také vyrůstá nadějná generace dívek, které v roce 2016 z kategorie "baby tenisu" začaly sbírat body v mladších žákyních. O jménech Ellen Kultová, Aneta Gabrielová, Kiara Žabková a Valentina Vachková při zlepšení tréninkových a materiálních podmínek ještě v budoucnu jistě uslyšíme. Za zmínku také stojí výsledky mladších žáků Matěje Volfa a Vojty Hadaščoka.


     Snahou klubu do budoucna je zviditelnit tenis před veřejností, získat partnery pro závodní tenis a možná za pomoci některých firem vybudovat tréninkové středisko mládeže pro Mladou Boleslav a okolí. 

      Věřím, že tato vize není pouze hudbou budoucnosti a že boleslavský tenis vedle dalších sportů bude na výsluní i v rámci celé České republiky.

 

 

        PaeDr. Miroslav Špalek trenér LTC Mladá Boleslav